Er kunnen meerdere reden zijn om een website-optimalisatie traject te starten. Bijvoorbeeld:
- Er komt te weinig verkeer op de website.
- Er komt wel verkeer op de website, maar de conversie blijft achter.
- Bezoekers blijven erg kort op de website.
Maar eigenlijk zou elke website die in wordt gezet als marketinginstrument, een continue proces van optimalisatie moeten hebben.
Wat is website-optimalisatie?
Website-optimalisatie is het proces waarbij de prestaties van een website verbeterd worden aan de hand van onderzoeken, experimenten en tests.
Vooraf wordt vastgesteld welke doelen verbeterd moeten worden. Vervolgens wordt bedacht op welke manier dat zou kunnen. Deze hypothese wordt vervolgens in de praktijk getest. Afhankelijk van de uitkomst wordt de verandering wel of niet doorgevoerd.
Wat is het probleem precies?
Voordat je aan de slag gaat met website-optimalisatie is het belangrijk om te weten wat je precies wilt optimaliseren. Met andere woorden: wat is het probleem dat je wilt oplossen?
Is er bijvoorbeeld sprake van een te hoge bounce rate? Komt er veel te weinig verkeer op je website? Of is je conversieratio veel te laag? Door het probleem helder af te bakenen kun je vervolgens veel effectiever aan de slag.
A/B-testen & conversieoptimalisatie
De A/B-test is een van de meest bekende vormen van conversie optimalisatie. Hierbij krijgen bezoekers van een website verschillende versies van een pagina te zien. Beide versies verschillen op één specifiek onderdeel. De versie die het beste presteert, wordt vervolgens de definitieve versie van de betreffende pagina.
Denk bijvoorbeeld aan de koop-knop een productpagina in een webshop. Je hebt altijd gehoord dat je die het beste groen kunt maken omdat rood een waarschuwingskleur is die mensen afschrikt.
Maar is dat wel zo? In plaats van je website te ontwerpen op basis van dit soort aannames is het veel slimmer om het gewoon te testen.
Zoekmachineoptimalisatie
Een andere populaire en effectieve manier van website-optimalisatie is zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een goede SEO-strategie richt zich namelijk niet alleen op zoekmachines. De bezoekers die via de zoekmachines op je website komen zijn minstens zo belangrijk.
Wat zijn bijvoorbeeld de verwachtingen van die bezoekers als ze op jouw zoekresultaat klikken? En hoe zorg je ervoor dat er op je website aan die verwachtingen wordt voldaan? Door op die manier met SEO bezig te zijn, wordt het een waardevolle vorm van website-optimalisatie.