B2b is een afkorting uit de economie die staat voor business to business. Het gaat hierbij om bedrijven die goederen of diensten aan andere bedrijven leveren. Een b2b-bedrijf doet zaken met andere bedrijven in tegenstelling tot bedrijven die consumenten als klant hebben.
Voorbeelden van b2b bedrijven
Een begrip als b2b wordt duidelijker aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.
Het meest bekende voorbeeld van een b2b-bedrijf in Nederland is de Makro. Bij deze groothandel in levensmiddelen en andere producten kun je als gewone consument niet voor je boodschappen terecht. Het is een winkel waar bijvoorbeeld restaurants in grote volumes hun ingrediënten inkopen. Een bedrijf koopt hier dus producten die het nodig heeft om de eigen klanten weer te kunnen bedienen.
Een ander voorbeeld is een autofabrikant. Deze verkoopt geen auto’s aan consumenten, maar aan garages die deze vervolgens weer aan particulieren verkopen. De fabrikant zelf maakt ook weer gebruik van de b2b-markt. Alle verschillende onderdelen komen weer bij andere fabrikanten vandaan en zo ontstaat er een heel b2b-netwerk.
Wat is het verschil tussen b2b en b2c?
De b2b-markt gaat om de handel tussen bedrijven onderling. De markt tussen bedrijven en consumenten heet b2c oftewel business to consumer.
Qua marketing is er nogal wat verschil tussen hoe je een b2b- of een b2c-markt benadert. De twee doelgroepen zijn namelijk compleet verschillend.
Een paar voorbeelden van deze verschillen.
1. Het gebruik van jargon
Wanneer je tegen consumenten spreekt is jargon de perfecte manier om ze af te schrikken. In een b2b-markt is dit juist helemaal geen probleem. Het kan zelfs een goede manier zijn om je expertise te tonen en dezelfde taal te spreken. Het moet natuurlijk niet te geforceerd overkomen, maar het kan een mooie kans zijn om op hetzelfde niveau met elkaar te praten.
2. Hoeveel je vertelt
Consumenten doen doorgaans niet heel veel onderzoek voor ze aankoop doen. Waarschijnlijk kijken ze op een vergelijkingssite en lezen ze wat reviews, maar meer informatie nemen ze meestal niet tot zich. B2b-klanten willen juist het naadje van de kous weten voordat ze voor jouw product of dienst kiezen. Bedien ze dus met uitgebreide en gedetailleerd informatie.
3. Emotie versus logica
Denk eens terug aan je laatste persoonlijke aankoop? Was je er blij mee? En heb je er lang over nagedacht of was het misschien een impulsaankoop? B2c-aankopen worden vaak gedreven door emotie en daar spelen marketeers op in.
Bij b2b-aankopen is het proces veel rationeler. Een product of dienst moet namelijk dienstbaar zijn voor een groter geheel: het bedrijf. Het winnen van vertrouwen en het geven van waardevolle informatie is bij b2b-marketing dan ook veel effectiever dan het inspelen op emoties. Daarom is voor b2b-bedrijven contentmarketing ook zo’n krachtig marketing instrument.