Zoals binnen elke sector vindt ook in b2b een groot deel van de verkopen tegenwoordig online plaats. We hebben het dan over b2b e-commerce, simpel gezegd de online handel tussen bedrijven onderling. Het grote voordeel van deze online business is de efficiëntie.
Vroeger was het heel gebruikelijk om je zakelijke bestelling te faxen. De verkoper die de fax ontving, moest vervolgens kijken of alles op voorraad was. Daarna werd je order genoteerd en ging men aan de slag met je bestelling. Veel groothandels hebben ontdekt dat dit online een stuk sneller en makkelijker gaat.
De basis: ERP
Elk succesvol bedrijf in de b2b e-commerce zal beamen dat een goed ERP-systeem onmisbaar is. ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Deze software combineert informatie uit verschillende bedrijfsonderdelen in één systeem.
Bij een bestelling in de webshop kan zo direct het product gereed worden gemaakt voor verzending, terwijl tegelijkertijd de voorraadgegevens worden bijgewerkt en de financiële zaken worden afgehandeld.
De volgende stap: PIM-software
Een ERP-systeem maakt je b2b e-commerce al een stuk efficiënter. Met PIM-software kun je vervolgens nog een extra stap maken.
PIM staat voor Product Information Management. Deze tool is eigenlijk de bewaarplaats voor alle informatie van je producten. Denk daarbij aan productteksten, vertalingen hiervan, afbeeldingen etc.
Vanuit je PIM-systeem kun je deze informatie vervolgens weer exporteren. Bijvoorbeeld naar je webshop, maar ook naar je boekhoudsysteem of productfeeds voor externe diensten als Marktplaats of Google Shopping.
B2b e-commerce tips
Als ondernemers denken we allemaal graag praktisch, daarom hierbij nog enkele belangrijke tips op het gebied van b2b e-commerce:
- Zet gebruiksvriendelijkheid voorop
Veel b2b-webshops lijken gemaakt om het de verkopende partij zo makkelijk mogelijk te maken. Begrijpelijk, maar je klant zit niet direct te wachten op een verlengstuk van je magazijn. Kijk daarom kritisch naar de gebruiksvriendelijkheid van je shop. - Optimaliseer je productfeeds
Verkoop je producten via Google Shopping? Dan is het goed om te weten dat je je productfeeds hiervoor kunt optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan goede titels en beschrijvingen, voldoende productinformatie en de diagnostische functies in het Merchant Center. - Zorg voor je leads
Verkoop je geen producten maar bied je diensten aan? Dan zijn leads natuurlijk extreem waardevol. Kijk daarbij niet alleen naar leadgeneratie, maar besteed ook aandacht aan lead nurturing. Deze methode is vooral waardevol wanneer het aankoopproces langer duurt. - Kijk eens naar je ‘Over ons’-pagina
Vertrouwen is een belangrijk aspect bij online verkoop, dus ook bij b2b e-commerce. Dat vertrouwen is in een persoonlijk gesprek snel te winnen, maar op een website een stuk moeilijker. Een uitgelezen kans hiervoor is de ‘Over ons’-pagina op je website. Laat zien wie je bent en verlaag zo de drempel voor nieuwe klanten.